Z wyglądu nic szczególnego. Szklany stożkowaty dzbanek z pokrywką, w środku jakieś kulki z tworzywa sztucznego ułożone w kształcie grona. Jego twórcy z burgundzkiego laboratorium Vect'Oeur i biochemik Gérard Michel są jednak przekonani, że to epokowe odkrycie. Ma neutralizować zapach korka w winie.

Statystyki podają, że około 5-8% butelek wina trzeba wyrzucić ze względu na właśnie tę wadę, jest to więc jeden z najistotniejszych problemów z jakimi borykają się dzisiejsi winiarze. Nic dziwnego, że już sama wiadomość o “Dream Taste” wywołała duże poruszenie.

Zestaw złożony jest z opisanego powyżej dzbanka o pojemności 750ml i dwóch (jednorazowych) wkładów-gron. To właśnie ten wkład zbudowany jest ze specjalnego polimeru, który adsorbuje cząsteczki TCA.(trichloro-anisolu).Proces ten, jak zapewniają pracownicy laboratorium, jest wybiórczy i wino nie traci nic ze swojego pierwotnego bogactwa aromatycznego.

Obsługa jest bardzo prosta: wlewamy do dzbanka całą butelkę, wkładamy “grono”i całość zamykamy szczelnie pokrywką, żeby nie dopuścić do utlenienia wina. Następnie czekamy tak długo, jak to będzie konieczne (zależy od tego, jak bardzo wino trąciło korkiem). Czas ten może wynosić od 15 minut do dwu godzin.

Istnieją jednak pewne wady tego rozwiązania: Po pierwsze cena. Zestaw kosztuje 40 EUR, a każdy jednorazowy wkład 5 EUR. Prawdopodobnie stosowany będzie tylko do ratowania drogich win.

Po drugie wina musujące potraktowane w ten sposób tracą sporo gazu.

Nie mieliśmy jeszcze okazji go wypróbować, bo jakoś nie trafiła nam się żadna butelka z tą wadą nie możemy więc na razie stwierdzić czy to działa czy nie. No i co z pozostałymi związkami? TCA nie jest jedynym powodem tego problemu.

(kurdesz.com2005)