Po raz pierwszy opisano ją w 1974 na Węgrzech, jednak przez długi czas była mylona z inną chorobą grzybową – ESCA, której objawy są bardzo podobne. W 1999 roku została zidentyfikowana w Bordeaux jako oddzielna jednostka chorobowa, w 2004 okazała się być już poważnym zagrożeniem nie tylko dla Francji,ale również Włoch,Niemiec, RPA i Chile. Nie znalazłam doniesień z innych krajów. Na podstawie własnych obserwacji mogę stwierdzić, że w samej Gaskonii, niektóre winnice straciły tego roku do 10% krzewow. W RPA mówi sie o stratach do 30% w zaatakowanych winnicach.

Stuacja jest poważna, bo mimo, że choroba rozprzestrzenia się bardzo szybko, wciąż niewielu winogrodnikow jest świadomych jej istnienia.

Black Dead Arm wywoływana jest przez grzyby rodzaju Botryosphaeria (B. stevensii, B. obtusa, B. dothidea)

Do tej pory nie zaobserwowano objawów choroby na krzewach winorośli młodszych niż sześcioletnie . Wygląda na to, że wraz z wiekiem winnicy zwiększa się ryzyko jej wystąpienia.

Pierwsze objawy można zaobserwować na dolnych liściach już w maju i są one widoczne (postępując w górę pędu) przez cały okres wegetacji.Może to dotyczyć jednego pędu, kilku, bądź całej rośliny. Na początku można zaobserwować niewielkie plamki, które powiększają sie, łączą ze sobą, wreszcie pozostawiają jedynie wąską zieloną strefę wzdłuż głównych nerwów. Plamy są koloru ciemnopurpurowego w przypadku ciemnych odmian,żółtopomarańczowego w przypadku odmian białych. W ciężkich przypadkach choroby liście schną i tylko na końcach pędów pozostaje kilka żywych, ale i te po jakimś czasie usychają wraz z całym pędem. Plamy można znaleźć też na międzywęźlach. Botryosphaeria atakuje drewno winorośli. Po usunięciu kory można zaobserwować brązowe pasmo martwicy biegnące od chorego pędu w dół, czasem aż do miejsca styku z podkładką.

Jak w przypadku wszystkich innych chorób drewna, grzyby moga pozostawac dłuższy czas w roślinie nie wyrządzając zauważalych szkód. Rozwój choroby zależy od wielu, nie do końca jeszcze wyjaśnionych czynników klimatycznych, glebowych czy wreszcie wrażliwości konkretnej odmiany. Np Cabernet Sauvignon czy Sauvignon Blanc są bardziej wrażliwe niż Merlot .

Prawdopodobnie istotną drogą zakażenia są urządzenia mechaniczne służące do przycinania winorośli. Potwierdza to fakt, że często można spotkać kilka, kilkanaście kolejnych chorych krzewów w rzędzie. Stwierdzono też że optymalna temperatura rozwoju grzybni to 20-26°C.

Problem polega głównie na tym, że poza zakazanym z przyczyn oczywistych arsenianem sodu nie znamy żadnych skutecznych środkow mogących zahamowac rozwój tej choroby. Profilaktycznie zalecane jest wyrywanie zakażonych krzewow i palenie ich.

(kurdesz.com 2005)