Nie damy Ci świadectwa z pieczątką wyższej uczelni.

 

Za to nauczymy Cię jak zrobić dobre wino.

Twoje. Od początku do końca.

 

Po naszych zajęciach będziesz wiedział jak posadzić krzewy, wyregulować opryskiwacz, dobrać środki ochrony roślin, jak pielęgnować rośliny, kiedy zbierać owoce i jak je przetwarzać, żeby otrzymać dokładnie takie wino jakie zaplanowałeś. Jak sobie radzić w sytuacji, kiedy jakość winogron nie jest wystarczająco wysoka. Jak rozpoznać problemy podczas procesu produkcji i jak sobie z nimi radzić. Jak przebrnąć przez gąszcz przepisów polskiego prawa winiarskiego.

 

Pokażemy jak zrobić dobry cydr. I piwo. To tylko fragment wiedzy, którą chcemy Ci przekazać.

 

Jesteśmy grupą praktyków. Każde z nas zna na wylot tematy prowadzonych przez siebie zajęć z codziennej pracy. Nasze kompetencje nie ograniczają się do przeczytanych książek. Mamy za sobą lata doświadczenia. 

Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce temat wina był praktycznie nieznany szerszemu społeczeństwu. Program szkoleń degustacji krakowskiej Akademii Wina ICEO, opracowany w 1996 roku m.in. przez Agnieszkę Rousseau ( wówczas Wyrobek ), był bodaj pierwszym na rynku. ( Dość powiedzieć, że dzisiejsze autorytety winiarskie są jego absolwentami ;-)).

Z wiedzą na temat praktycznej produkcji wina było nie lepiej. Brakowało publikacji poświęconych tej tematyce. To, co było dostępne to albo książki sprzed kilkudziesięciu lat, siłą rzeczy nie zawierające aktualnej wiedzy enologicznej, albo takie, w których mnóstwo było błędów merytorycznych.

Od 2002 r Agnieszka doradzała polskim początkującym winiarzom zdalnie za pośrednictwem internetowego forum Winiarzy Domowych, które z czasem przerodziło się w Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich. Po kilku latach odpowiadania na te same pytania uznała, że łatwiej będzie napisać artykuły na tematy nurtujące początkujących winiarzy i odsyłać wszystkich zainteresowanych na stronę internetową. Tak powstała strona kurdesz.com na której w latach 2005-2010 opublikowane zostało kilkaset artykułów. ( Z których spora część była wykorzystywana bez zgody autorki w kilku szkołach degustacji w kraju).

Z czasem regionalne stowarzyszenia winiarskie zaczęły organizować szkolenia dotyczące podstaw uprawy winorośli i produkcji wina. Pojawiało się coraz więcej szkoleń degustacyjnych. Od niedawna pojawiła się możliwość szkoleń wg brytyjskiego systemu WSET ( odbywających się wyłącznie po angielsku), przygotowujących ludzi do pracy w restauracjach lub związanej z handlem winem. Kilka uniwersytetów otworzyło podyplomowe studia oferując wykłady z zakresu podstaw wiedzy o winie i jego kulturze. Ale wciąż brakowało możliwości praktycznej nauki winiarstwa. Szkolenia po którym absolwent byłby w stanie sam posadzić swoją winnicę, wybrać potrzebny do niej sprzęt, wyregulować opryskiwacz, skorygować parametry moszczu, dobrać odpowiednie drożdże i parametry fermentacji, przefiltrować wino nie bojąc się, ze je utleni, dobrać odpowiednie korki do butelek i wina w środku itd. Stąd już kilka lat temu pojawił się pomysł zorganizowania takiej szkoły.

Kiedy okazało się, że kolejna szkoła reklamuje swoje studia nazwiskiem Agnieszki bez uzgadniania tego faktu z zainteresowaną, postanowiła, ze czas na realizację planów sprzed lat i stworzenie placówki, której kompetencje wykładowców nie będą mierzone tylko ilością przeczytanych książek a latami doświadczenia i praktycznymi wynikami w zakresie wykładanych przedmiotów. To nie jest bynajmniej jednoosobowa inicjatywa. Tworzy ją dziś razem ze znajomymi winiarzami, enologami i specjalistami najwyższej klasy z Polski, Francji i Niemiec.