Uczy Polaków wiedzy o winie od osiemnastu lat. Zaczęła od nauczania tajników degustacji w działającej onegdaj w Krakowie Akademii Wina ICEO ( z którego to szkolenia korzystały osoby uznawane dziś w kraju za autorytety winnego dziennikarstwa :-) ). Potem uświadamiała polskich winiarzy , że wina nie robi się na drożdżach piekarniczych, winogrona nadają się do tego celu bardziej niż porzeczki a wino nie musi być słodkie żeby nie być kwaśne.

Przez lata prowadziła stronę internetową kurdesz.com, gdzie odkrywała dla Polaków tajemnice profesjonalnej degustacji, uprawy i produkcji wina. Prowadziła też wiele szkoleń dla stowarzyszeń winiarskich, później również wykładów na Uniwersytecie Jagiellońskim i Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Z wykształcenia enolog. Absolwentka Uniwersytetu Montpellier I, gdzie uzyskała Diplôme National d'Oenologue czyli najwyższy stopień wykształcenia enologicznego jaki można uzyskać o ile nie planuje się kariery naukowej w tej dziedzinie. Karierę naukową zarzuciła dla doświadczenia w zakresie produkcji wina na obu półkulach, co robi od ponad dwudziestu sezonów. Od 2005 roku pracuje jako enolog konsultant pomagając winiarzom podnosić jakość ich win. Wina w których produkcji produkcji brała udział uzyskały ponad 200 medali na międzynarodowych konkursach winiarskich. Ma za sobą również kilkuletnie doświadczenie w produkcji armaniaków